Antal: 10-15 stk. Hævetid: 3-4 timer Bagetid: 15 min. Sværhedsgrad: Svær.
Det skal du bruge:
Croissant:
- 25 g gær
- 1 dl mælk
- 1,5 dl koldt vand
- 1 æg
- 65 g sukker
- 10 g groft salt
- 500 g koldt hvedemel (Kommes gerne i fryseren 1-2 timer før brug)
- 250 g smør (til indrulning)
- Æg til pensling
- Nutella eller marcipanremonce som fyld.
Marcipanremonce:
Sådan gør du:
- Gæret opløses i mælk og vand.
- Tilsæt æg, sukker, salt og rør godt.
- Tilsæt så hvedemel og ælt dejen i ca. 5 minutter (Brug med fordel en røremaskine.)
- Stil dejen på køl i 30 minutter.
- Rul dejen ud i ca. 25×25 cm (50×50 ved dobbeltportion)
- Skær smør ud med en ostehøvl og placer 100 g af det i ét tyndt lag på midten af dejen.
- Fold alle 4 sider ind, så smørret er dækket.
- Rul forsigtigt dejen ud med smørret, således det ikke ryger ud eller smelter (hvis der arbejdes for meget med det.)
- Så kommes der 100 g smør mere i firkanten og siderne foldes igen over smørret.
- Rul forsigtigt dejen igen, så der kan blive plads til de resterende 50 g smør – fold igen siderne over. Tryk dejen lidt fladere, for at undgå at siderne foldes ud.
- Pak dejen ind (f.eks. husholdningsfilm) og kom den på køl i 30 minutter eller på frys i ca. 15 minutter eller indtil dejen er rigtig kold.
- Dejen rulles lang (på et meldrysset bord) og foldes herefter på midten og foldes så yderligere på midten igen (så der er 4 lag dej).
- Pres dejen forsigtigt lidt sammen og læg den på køl endnu engang (30 min eller 15 min frys)
- Processen gentages igen – Dejen rulles lang, foldes på midten 2 gange og presses forsigtigt sammen.
- Kom dejen på køl i 45 min. eller frys i ca. 30 min.
- Del dejen i 4 stykker. Mens der arbejdes med det ene kommes de andre på køl.
- Rul dejen ud (ca. 0,5 cm i tykkelsen) – Dette skal gøres fra toppen af dejen, så du ikke ruller på smørret, således undgår du smør over det hele.
- Skær nu trekanter heri og kom en tsk. nutella eller en kugle marcipanremonce heri (nede ved den bredeste del af trekanten).
- Rul fra den bredeste del og op mod spidsen.
- Lad dem hæve til dobbelt størrelse i ca. 1-2 timer.
- Pensl med et sammenblandet æg og bag den ved 200 grader alm. ovn i ca. 15 min.
Marcipanremonce:
- Ælt sukker og marcipan godt sammen og tilføj smør samt kanel. Pisk godt sammen (nemmest med en elmixer)