Surdej grundopskrift
Ingredienser
Opstart
Fodring
Når der skal bages
Opfriskning
Fremgangsmåde
Opstart
-
Find et stort glas og bland mel og vand grundigt heri, så der ikke er nogle klumper.
-
Lad nu surdejen stå på køkkenbordet uden låg, gerne væk fra sollyset.
Hvis der begynder at komme en brun væske på toppen, så rører du bare rundt heri - det er helt normalt -
Dag 2
Surdejen vil begynde at hæve lidt hvilket er fint. Dannes der skorpe herpå, skal du bare tage den af og smide det ud. Udskiller den brun væske, røres der rundt heri.
-
Dag 3
Fodr din dej med mel og vand.
Sørg for at røre godt heri, så der ikke er klumper i dejen. -
Dag 4-6
Nu vil din dej begynde at dufte surt og begynde at boble. Dette betyder at den er klar til at bruges til bagning. Surdejen kan gemmes i køleskabet, hvis ikke du skal bage med den med det samme.
Den kan holde sig i køleskabet i ca. 14 dage, og herefter skal du tage den ud og fodres den igen. Når din surdej står fremme på bordet, så kom et låg let på den, således det kan ryge af, hvis der skulle komme undertryk.
Har din surdej stået på køl?
-
Surdejen tages ud af køleskabet.
-
Fodr den med vand og mel (1 dl vand og 1,5 dl mel) og rør grundigt.
Lad dejen stå på køkkenbordet indtil den er klar til bagning (ca. 12 timer).
Når der skal bages
-
Fodr den med vand og mel (1 dl vand og 1,5 dl mel) og rør grundigt.
Test om din surdej er bageklar ved at fylde et glas med vand og kom en teske surdej heri. Flyder surdejen er den klar til bagning.
Lugter din surdej af acetone?
-
Din surdej er meget sulten og skal opfriskes.