Cookie- og privatlivspolitik
Mad & Lækkerier

@madoglaekkerier.dk

  • Forside
  • Opskrifter
    • Bagværk
    • Morgenmad
    • Aftensmad
    • Salater
    • Dip & andet tilbehør
    • Lækkerier
    • Højtider & helligdage
    • Drikkevarer
  • Vegetarisk
    • Bagværk
    • Morgenmad
    • Aftensmad
    • Salater
    • Dip & andet tilbehør
    • Lækkerier
    • Højtider & helligdage
  • Vegansk
    • Bagværk
    • Morgenmad
    • Aftensmad
    • Salater
    • Dip & andet tilbehør
    • Lækkerier
    • Højtider & helligdage
  • Andet
    • Om os
    • Rejseguide
    • Cookie- og privatlivspolitik
  • Råvare indeks

Surdej grundopskrift

Tid: 5 min + (4-6 dage) Sværhedsgrad: Nem

Jeg har længe villet eksperimentere med surdej, da dette er super lækkert i diverse bagværk. Her er hvad jeg erfarede var det bedste:

Det skal du bruge:

Opstart:

  • 1,5 dl hvedemel (Kan laves i alverdens kombinationer, prøv evt. med rugmel og fuldkornshvedemel i kombination)
  • 1 dl vand

Fodring:

  • 2 spsk mel 
  • 1 spsk vand

Når der skal bages:

  • 1,5 dl hvedemel
  • 1 dl vand

Opfriskning:

  • 1/3 surdej (f.eks 50 g)
  • 1/3 vand  (f.eks. 50 g)
  • 1/3 mel (f.eks. (50 g)

Det overskydende surdej smides væk eller bruges til f.eks. knækbrød

Sådan gør du: 

Opstart:

  1. Find et stort glas og bland mel og vand grundigt heri. Så der ikke er nogle klumper.
  2. Lad nu surdejen stå på køkkenbordet uden låg. Gerne væk fra sollyset.

Hvis der begynder at komme en brun væske på toppen, så rører du bare rundt heri – det er helt normalt

Dag 2:

  1. Surdejen vil begynde at hæve lidt hvilket er fint. Dannes der skorpe herpå, skal du bare tage den af og smide det ud. Udskiller den brun væske, røres der rundt heri.

Dag 3:

  1. Fodr din dej med mel og vand.
  2. Sørg for at røre godt heri, så der ikke er klumper i dejen.

Dag 4-6:

  1. Nu vil din dej begynde at dufte surt og begynde at boble. Dette betyder at den er klar til at bruges til bagning.
  2. Surdejen kan gemmes i køleskabet, hvis ikke du skal bage med den med det samme.

Den kan holde sig i køleskabet i ca. 14 dage, og herefter skal du tage den ud og fodres den igen. 

Når din surdej står fremme på bordet, så kom et låg let på den, således det kan ryge af hvis der skulle komme understyk

Har din surdej stået på køl?

  1. Surdejen tages ud af køleskabet
  2. Fodr den med vand og mel (1 dl vand og 1,5 dl mel) og rør grundigt.
  3. Lad dejen stå på køkkenbordet indtil den er klar til bagning (ca. 12 timer)

Når der skal bages: 

  • Din surdej skal opfriskes, hvorefter du venter på at den bliver bageklar

Test om din surdej er bageklar: 

  1. Fyld et glas med vand
  2. Tag en teske surdej og kom heri, flyder surdejen er den klar til bagning

Lugter din surdej af acetone?

  • Din surdej er meget sulten og skal opfriskes

Indlægsnavigation

Chokolade brownie med hindbærmousse
Æbletærte

Share your thoughts Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

  • Opskrifter295 Post(s)
  • Vegetarisk179 Post(s)
  • Vegansk100 Post(s)
  • Elara by LyraThemes
  • Copyright © 2021 MADOGLAEKKERIER.DK | Hosted ved Freshcase Support | Cookie- og privatlivspolitik
Websitet anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Denne information deles med en tredjepart.OkPrivatlivspolitik